Ten Huize van partnership Broekhoff-Schrijver– Schrijver

                             Door Peter van Amelsvoort, 9dec.2011.

 

 

Inleiding

Aan het einde van het jaar maar eens een bezoek wat dichter bij huis, veiliger en goedkoper met de huidige dieselprijs. Dagelijks kom ik langs het mooie forenzen dorp Schalkhaar als ik naar mijn werk in Deventer ga. Ook zie ik dan de statige gebouwen van het landgoed Brinkgreve, met het psychiatrische centrum van de GGZ-instelling Dimence. Het adres van Annemieke en Gerard passeer ik dus regelmatig op een steenworp afstand, tot een bezoek was het echter nog niet gekomen. Schalkhaar is een dorp in het groen, er zijn een aantal kleine en grote bos-natuurgebieden. Bij de kerk ligt het Pastoorbos, Park Braband is een honderd jaar oude villawijk. Ook de Westenberg Kazerne, deze heeft begin jaren negentig een andere bestemming gekregen en is nu een Oriëntatie- en Inburgeringcentrum (O&I), heeft een statige uitstraling kenmerkend voor dit dorp. Deze Kazerne had landelijk bekendheid, ik ben benieuwd of dit partnership Schalkhaar de komende jaren ook op de kaart gaat zetten.

Partnership Br

De Kazerne in Schalkhaar nu een O&I

 

Het profiel

Annemieke en Gerard zijn lid van de NGC-DBS en het rayon GGC, het partnership nummer is BS1. Ze kweken al jaren grasparkieten maar sinds 2002 doen ze dit binnen het partnership en hebben daarmee de hobby een extra impuls kunnen geven, waarbij ze in 2009 de status van champion hebben gehaald. In 2005 is er een nieuw hok gebouwd boven de garage van het ouderlijk huis van Gerard aan het Mensinksdijkje. Gerard is timmerman en dat is aan veel doordachte elementen te zien. Annemiek woont nog steeds in Raalte en ze heeft daar ook jaren vogels gehouden. Op het gezamenlijke kweeadres kunnen ze hun hobby onder prima omstandigheden uitoefenen daarbij vullen ze elkaar goed aan, ook al gaat dat niet altijd zonder een stevige discussie over de kweekrichting en het inzenden van de ‘juiste’ vogels. Niet alleen de vogelaccommodatie ziet er heel aantrekkelijk uit, ook de koi karpers in de vijver hebben het perfect voor elkaar en groeien als kool in het heldere water.

 

  

Gerard verwijdert het voorfront· Annemieke met het ‘handje’ voor de baby’s

 

Het hok en de huisvesting

Het hok is een verdieping boven de garage en in lijn met het huis en voorzien van rode dakpannen. Drie grote dak-kantelramen zorgen voor voldoende licht inval en de nodige ventilatie. Als ik aan kom rijden zijn de grasparkieten dan ook al duidelijk te horen, het is een eerste voorteken dat het met de gezondheid wel goed zit.

 

Het hok boven de garage met de openstaande ramen veilig afgeschermd

 

Enkele ramen zijn afgeschermd met horrengaas om ongedierte tegen te gaan en de vogels te verhinderen om dit pand te verlaten. Het openen van het raam aan de voorkant in de vlucht van de jonge vogels heeft Gerard op een handige en veilige manier opgelost door een raamwerk met een klep van gaas aan te brengen. De afwerkingen ziet er overal strak uit, deels is het hok betegeld maar er zijn ook gedeeltes die zijn voorzien van plaatwerk. De isolatie onder de pannen is ongeveer 10 cm. en daardoor komt de temperatuur in het hok niet boven de 28 graden. Er is een afgeschermde kweekruimte voorzien van een raam zodat er zicht is op de vluchten. Er is gekozen voor een separate kweekafdeling om deze 3 tot 4 maanden na de kweek volledig leeg te laten staan en te ontsmetten. Een kleine CV radiator zorgt voor een aangename temperatuur als dit partnership hun vogels verzorgen, observeren en selecteren. In de andere afdeling met de grote vluchten is geen verwarming aangebracht, hier is ook de nodige opslag ruimte en een aanrechtblok zodat de hygiëne aan hun normen kan blijven voldoen. Het ziet er allemaal mooi schoon uit en je ruikt de vogels niet, ionisatoren leveren ook een bijdrage aan de luchtkwaliteit.

Ze hebben de mogelijkheid om met 30 kunststof broedkooien te kweken van de firma G&O. Er zijn zelfgemaakte Trespa broedblokken gemaakt die goed aan de eisen voldoen, eenvoudig schoon te maken en niet vochtig. De accommodatie heeft in totaal vier vluchten. Twee van vier meter lang, 1,2 meter breed en 2,4 meter hoog. Verder een grote vlucht van 4 meter bij 2 meter voor de jonge vogels en in de kweekruimte nog een babyvlucht van 2 meter lang en 1,2 meter breed, alles met dezelfde nokhoogte zodat er voldoende luchtvolume is. De vluchten zijn goed bezet, maar zeker niet overbezet, als de kweek zo voorspoedig doorgaat zou dit een luxe probleem kunnen worden.

 

   

Foto’s met een herinnering                             Voldoende bergruimte

 

   

Zicht vanuit de kweekruimte                            In line up voor de fotoshoot

 

 

De broedkooien van de firma G&O

 

                 

Zelfgemaakte broedblokken van Trespa· Hygiënisch en handig een aanrechtblok

 

Achtergrond van de stam

De huidige stam is opgebouwd uit de Schaefer-Mannes lijn, ze hebben daarbij gebruik gemaakt van vogels van de bekende kwekers Gijkgraaf-Kandiah waar ze goede contacten mee onderhouden en jaarlijks samen naar de Bundeschau in Kassel gaan. Ook vogels van Rein Dul met een Jac Cuyten achtergrond worden gebruikt omdat deze vogels een zekere verwantschap met elkaar hebben. Een vogel met een Bert Peters achtergrond van de voorgaande kwekers heeft zich in hun kweek bewezen. Een gewonnen Spangel van Cor Boosten op de GGC show heeft ook voor nakweek gezorgd. Om de stam aan te vullen zijn er ook enkele vogels van Werner Schiller aan het bestand toegevoegd.

De ambitie is om vogels te kweken met de Mannes koppen met voldoende lengte boven de stok, dus grote vogels. Wat betreft het formaat is dit al goed gelukt, de vogels laten een goed showgedrag zien, deels is dit er in gekweekt maar de bijdrage van Annemiek mag hierbij zeker niet onderschat worden. Ze heeft de juiste handen om de jonge garde de eerste lessen bij te brengen. Een tiental vogels zijn opgekooid voor de fotoshoot, allemaal zitten ze op de stok en blijven rustig zitten als het front er voorheen gaat. Menig keurmeester zal plezier beleven aan vogels die zich op deze manier presenteren. Het percentage flecky vogels is ook erg laag wat de keus voor het inzenden ook vergemakkelijkt. Omdat Gerard en Annemieke zelf al de nodige foto’s van hun overjarige vogels en de jongen van 2012 hebben gemaakt o.a. voor hun website kan ik het deze morgen rustig aan doen. In de huiskamer en de trap naar het vogelhok hangen diverse ingelijste foto’s van hun vogels, het enthousiasme waarmee ze over hun vogels praten is aanstekelijk en maakt duidelijk dat het hier om echte liefhebbers gaat en niet om het geldelijke gewin. Dat wil niet zeggen dat ze niet gedreven zijn en voor de prijzen gaan, de vitrinekast in het hok is dan ook al rijkelijk gevuld met bekers en rozetten. De progressie bij de jongen van 2012 is duidelijk en er zijn de laatste twee jaar grote stappen gemaakt zowel kwalitatief als kwantitatief. De volgende tips voor de lezers kunnen daarbij mogelijk bruikbaar zijn. Ze zijn een paar jaar geleden gestopt met allerlei toevoegingen en sindsdien loopt de kweek veel beter (zie verder bij het onderwerp voeding). De broedafdeling gaat 4 maanden dicht om de vogels tot rust te laten komen. Na het leggen van het eerste ei, wordt het blok een dag weggehaald om de man de gelegenheid te geven om te paren. Bij vogels waar de eerste eieren onbevrucht zijn halen ze tijdens het voeren het blok even weg. Eieren die koud zijn omdat de pop ze in de steek heeft gelaten worden altijd over gelegd. Ze hebben zelf ervaren dat jongen van koude eieren met 21 dagen nog uitkwamen. Wanneer het eerste jong is geboren leggen ze een groot kunststof ei in het nestblok, dit om te zwaar zitten van de pop en spreidpoten te voorkomen. Zodra de jongen veren hebben krijgen ze trosgierst in het nestblok. Het kaartje met de kweekgegevens verplaatst dit partnership naar het midden van de broedkooi op het deurtje als er jongen zijn, deze vogels krijgen dan wat meer eivoer en dit voorkomt vergissingen. Ook worden bij de mannen de veren bij de ogen weggeknipt als ze in de broedkooi gaan, ze zien de pop dan beter en gaan ook beter op stok.  Een ander advies, zet alleen eigen gekweekte vogels op marktplaats en geen aangekochte vogels die je niet verkoopt.

 

Voeding

De voeding is dus een paar jaar geleden terug gebracht, ze hebben besloten zich niet meer te laten verleiden door het toevoegen van allerlei supplementen. Het zaad komt van de firma Obie in Almelo, het is een eigen merk met een Mannes-mengeling. Het eivoer is van Orlux en Kasper dit geven ze in een verhouding van 1 op 2. Door dit eivoer gaat dagelijks tijdens de kweek een paar hard gekookte eieren. Als supplement geven ze Breedmax, dit wel gehalveerd ten opzichte van de aanbevolen dosering. In het drinkwater gaat 2 x per week appelazijn met honing en knoflook. Natuurlijk ook grit en maagkiezel, verder sepia en jodium blokken. Trosgierst in de broedblokken zodat de jongen snel leren zelfstandig te eten.

           

Slot                                                                                                                                   Enkele goed getekende spangels van dit partnership zal op de baby show zeker de aandacht trekken. De investering in tijd, de accommodatie en de bevlogenheid zal er zeker voor zorgen dat ze hun doel gaan behalen op termijn. Maar dit is niet het belangrijkste voor ze in de hobby. Het plezier in de vogels, de contacten en het op weg helpen van beginnende kwekers die soms tot vriendschappen leiden is eigenlijk van meer betekenis. Het was weer eens de moeite waard om dicht bij huis te kijken in plaats van over de landgrenzen, een heerlijk stuk taart en de hartelijke ontvangst deed de rest.

 

                                    

                                        

Foto’s: Annemiek Broekhoff en Gerard Schrijver.   

           

 

Baby’s 2012

 

 

  

           

 

Volwassen vogels